tisdag 25 maj 2010

En sagodrottning med pondus


De mytiskt eviga Baobab-träden inger respekt. Redan på avstånd. De är som strategiskt utplacerade utposter med ett högt men milt öga över det afrikanska landskapet. Precis som vår europeiska ek har varje Baobab sin egen form, sitt eget uttryck. Denna dansande dam, en sagodrottning med svallande hårkrona, blev en favorit.

Det sas att varje meter i diameter motsvarar 100 år (och de lär kunna bli upp till 30 m i diameter!). Men första åren växer de långsamt, och är som alla ungar i en vild natur ett lätt byte för hungriga djur. Utanför vår lodge stod en tanig slana, bara ett grovt långfinger tjockt och någon halvmeter hög. Det var ett skott av en Baobab som lyckats överleva sina första – sju – levnadsår.

Detta var mitt bidrag till fotoutmaningen (en av de mest spännande, tycker jag, eftersom precis vad som helst kan dyka upp) jag fått från Malin W i Arjeplog, den går ut på att visa den 10e bilden i sitt bildarkiv. Jag skickar (utan krav) glatt utmaningen vidare till:


och vem helst annars, förstås, som vill anta utmaningen!

23 kommentarer:

 1. Så vackert du beskriver trädet: "Denna dansande dam, en sagodrottning med svallande hårkrona, blev en favorit."
  Otroligt vackert!
  Känns som poesi och jag ser träden framför mig, som sagoväsen.

  SvaraRadera
 2. Så häftigt,och bilden är verkligen sagolik

  SvaraRadera
 3. Tack för utmaningen! Det blev inte en lika fin bild som din - men det blev (för mig) en liten nostalgisk tripp.

  SvaraRadera
 4. Om Tolkien hade sett denna "varelse" kanske hans beskrivning av den vandrande skogen sett lite annorlunda ut, vem vet?
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 5. Åhhhhhh vilken sagolik bild! Har du läst boken "Träd kan rädda världen"? Känslan i din text återfinns i den boken.

  Men utmaningen! Man tackar ödmjukast över att ha blivit tillfrågad, men du vill inte ens VETA vad den tionde bilden i vårt bildarkiv visar :-D

  Vi står över den här gången, men tack igen!

  SvaraRadera
 6. Arboarkticum, du anar inte vad nyfiken jag nu blir på den där tionde bilden. Men självklart accepterar jag ditt artiga nejtack.

  SvaraRadera
 7. En trolsk, drömsk, vacker sagobild, som jag först trodde var en målning. Håller just som bäst på att packa för Sverigeresa arla i morgon, så jag får fundera över utmaningen när jag återvänder om en dryg vecka...

  Varmaste hälsningar,
  Helena

  SvaraRadera
 8. Oj, så vackert. Första gången jag hörde talas om baobab-träd var i en uppläsning av Lilla Prinsen. Då trodde jag att det var sagoträd. :-)

  Tack för stafettpinnen, men jag förstår inte riktigt. Vad menas med bildarkiv? På bloggen, i datorn, i kameran...?

  SvaraRadera
 9. Snowflake, vet inte, vilket du vill antar jag. Jag har alla mina samlade på datorn, men om du har dina i kameran, så varför inte?

  Baobabträden är saga, också i verklighet ;-)

  SvaraRadera
 10. Vilken bild som tagen ur bland tomtar och troll.

  SvaraRadera
 11. Vilken bild!
  Den ser ut som en trädbild från en engelsk barnbok som jag köpte en gång till mina barnbarn. Fantastiska stämningsfulla akvareller. Den handlar om borttappade ord och en häxa och är skriven av en engelsk poet. Jag kommer snart på vad hon heter.

  Klart jag ska leta upp den tionde bilden i mitt arkiv!

  SvaraRadera
 12. "The Lost Happy Endings" av Carol Ann Duffy. Underbar!

  SvaraRadera
 13. Sagolik bild. Det ser ut som om trädet dansar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Varma hälsningar tillbaka. Saknar förstås dina texter, men hoppas du hinner göra andra trevliga saker nu i sommartider... Vi ses när vi ses och må så riktigt gott tills dess!

  Varma hälsningar, Helena

  SvaraRadera
 15. fina och inspirerende bloggar du har. nu har du en ny följare också!

  lotta

  SvaraRadera
 16. Nehej, nu har min kommentar fallit bort igen! Det är ett tag sedan jag skrev och "bara" att det var en fin bild men dock!

  SvaraRadera
 17. Kikar in bara för att hälsa på... och säga att jag hoppas att du mår bra, även om du inte har tid/möjlighet att skriva inlägg just nu.

  Varma hälsningar, Helena

  SvaraRadera
 18. Hej, hej. vilken sagolik bild. Nu är jag på andra sidan om studenten. Var är du? Kram!

  SvaraRadera
 19. Men ... vilken helt underbar bild. Jag har bara suttit en lång stund och tittat på den. Den är som en underbar målning. Och så vackert du skriver i din text. När jag bläddrade ner fick jag se att jag fått utmaningen vidare. Oj, jag som inte har något riktigt bildarkiv. Men kanske jag kan hitta den 10:e bilden jag tog med min allra första digitalkamera. Men jag kan tänka mig att det är en vinterbild och det tar nog ett tag att hitta den. Jag letar ...

  Passar också på att önska dig en riktigt skön midsommar!

  SvaraRadera
 20. Hmmm ... gjorde just ett långt inlägg men det bara försvann. Prövar med ett litet för att se om det går in. Och ... passar på att önska dig en riktigt skön midsommar!

  SvaraRadera
 21. Med risk för att bli överrepresenterad kommentatör till detta inlägg... och nej, jag lovar att inte bli en "blog stalker"... ;-D, men en kort liten hälsning i midsommartid från Wiltshire kommer här!
  Helena

  SvaraRadera
 22. Hej Nilla,
  hoppas allt är bra med dig...
  Baobabbilden är to-die-for, önskar få se den igen nu i vuxen ålder så man kunde fota den IRL:-)

  Ha det gott, Hillevi.

  SvaraRadera
 23. Hej, och oj så mysigt att du kikat in hos mig och lämnat lite spår! Jag har full förståelse om livet kommit emellan och bloggen fått stå tillbaka, men jag måste erkänna att det är tomt när du inte är här...

  Angående lammöronsbollen. Utan Lottens (www.lottensvita.blogspot.com)inspirerande bilder hade jag ju aldrig kommit på idén, och enligt henne håller de ganska bra, t o m upp till ett par år om man håller dem ifrån direkt solljus, för då gulnar bladen. Så nej, inte någon hemlig bevattningsanordning, bara hoppet att de skall hålla ett tag... ;-D

  Kram på dig!
  Helena

  SvaraRadera