måndag 5 juli 2010

Kafka at the seaside


Somliga fiktiva miljöer, från böcker eller film är så läckra och/eller speciella att man önskar man kunde kliva in i dem. Dessbättre kan man det emellanåt. På 60-talet producerades en numera kultförklarad engelsk tv-serie, The Prisoner. Det var en klaustrofobisk, psykologiskt frustrerande historia med nog så mycket inspiration från en viss, böhmisk mästare på området. Men, förlagd till en brittisk badort, en vykortsidyll. 

En engelsk spion avgår, men finner sig snart internerad i denna charmiga by, där han under fruktlösa flyktförsök springer på goa damer på morgonshopping, golfspelande gentlemen, blåsorkester och semestrande par om vartannat bland pittoreska gränder, trädgårdsplanteringar och antika stayer. Men bakom den vackra ytan finns en dold sambandscentral som följer hans steg...

Platsen såg ut som ett fantasieggande kulissbygge på dvd. Men byn, Portmeirion, finns alldeles på riktigt, nästan på väg att trilla ner i en atlantvik. 

Man skulle kunna tro att stället var designat och byggt av en till arkitekt omskolad sockerbagare. Istället var det en viss Sir Clough Williams-Ellis som, mellan 1925-1975, förverkligade sin dröm om den perfekta italienska bergsbyn – i Wales. 

Ja, han måste tagit en sväng över Diseneyland på hemvägen också. För även om det visst finns mycket smakfulla slängar och massor av nickar mot klassiskt italienskt formspråk så blir intrycket ändå pastischartat – och härligt absurt – med ”renässansfasader” i knallig jordgubbsrosa eller citrongult och ”byahus” i andra skarpa kulörer om vartannat. 

Eller aparta möten mellan klassicismer och mer ”folkliga”  dekorationer och infall. En vansinnigt rolig promenad blir det hursomhelst.

ps. För den trädgårdsintresserade kan nämnas att planteringarna genomgående är mycket eleganta, och att hela byn flankeras av ett smått imponerande arboretum, en lyxsamling för skogskonnessörer på semester – med inslag som tulpanträd, Douglasgran, himalaysisk ceder, cycomorlönn, silverlind och redwoodträd.


ps 2. Berätta gärna i en kommentar om den fiktiva plats du gärna skulle vilja besöka (oavsett om det de facto går eller inte)!

20 kommentarer:

 1. Det lät (och såg) underbart (ut) redan innan du nämnde arboretet - nu är vi i princip på väg dit ;-)

  Fiktiv plats? Hm, skulle vara enternas skogar dårå (fast nä, det verkar lite väl gothigt kanske). En annan tid är nog egentligen viktigare än en annan plats. Kliva in i Röda rummet! Eller The Great Gatsby?

  SvaraRadera
 2. Jag ska till Dorset i september, nu blev jag ju väldigt sugen på en sväng till Wales också (sa hon som är en geografisk analfabet, nog är det väl inte SÅ långt?).

  Frågan är ju väldigt spännande - så pass att fundera på att jag ännu inte kommit på svaret fast jag haft den i huvudet sedan jag läste ditt inlägg igår kväll. Återkommer!

  SvaraRadera
 3. (Käbi Laretei har skrivit en bok som heter Tulpanträdet.)

  SvaraRadera
 4. Underbart man ser verkligen det som filmkulisser!
  Håller med dig om som du skriver i ett tidigare inlägg om Adobe-handtryckta böcker. Adobe är rätt fräcka, man måste uppdatera och det är dyrt även om man redan har programmen..
  ha det skönt i sommaren!

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt läckert ställe! jag blev så nyfiken så jag letade vidare på nätet och hittade fler bilder- ett sånt sammelsurium av olika romantiska byggnadsstilar!
  Och läget är ju inte heller det sämsta, vid kanten av den blåa Atlanten.

  Jag har funderat i flera dagar på fiktiva miljöer, och jag landade faktiskt på något urbrittiskt, förstås, fast inte fullt så romantiskt: de dimhöljda hedarna där den hemska historien om Baskervilles hund utspelar sig. Fantasieggande, och med naturen som en riktigt stark medspelare i själva storyn.

  Kul att du är tillbaka förresten!

  SvaraRadera
 6. Men åååh, nu har du ju givit mig ytterligare ett namn att skriva in på reseönskelistan... Vi var i södra Wales för några helger sedan, på de fina stränderna bortanför Swansea, men nu är jag ju toksugen på att ge mig av norrut, till denna smått otroliga miljö! Fina bilder, och fantasieggande minst sagt!

  Vad beträffar uppmaningen att nämna en egen fiktiv besöksönskeplats, så har jag funderat lite, och kommer hela tiden tillbaka till hur det faktiskt nästan vart jag än vänder mig här i Wiltshire (och Bath, icke att förglömma), ser ut som om det skulle dyka upp en kommissarie Barnaby när som helst, eller en Miss Marple, eller en Harry Potter eller två (i synnerhet som sistnämnda ju faktiskt varit här då de spelade in flera av filmerna i grannbyn), en Mr Darcy (jodå, inspelat samma by) och lite andra tomtar och troll... ;-D Att vandra runt här på hemmaplan är fortfarande litterärt fantasieggande och inspirerande, 4,5 år in i min svengelska tillvaro!

  Annars är jag nog lite sugen på att gå på upptäcktsfärd i en av mina favoritförfattares färgstarka och myt-tyngda miljöer: Toni Morrisons fascinerande värld i den amerikanska södern... fast bara om jag också får träffa karaktärerna i böckerna.. Får man önska sig det också? ;-D

  Varmaste hälsningar och oj så skoj att du är tillbaka vid pennan!
  Helena, The Swenglish Home

  SvaraRadera
 7. Nu har jag funderat på var jag skulle vilja gå på upptäcktsfärd - och det skulle nog vara i det Oxford som finns i Brideshead Revisited, eller i Sayers' Oxford i Gaudy Night. Eller, om man ska fortsätta på det anglofila temat, hos Lord Emsworth på Blandings Castle i P.G. Wodehouses böcker.

  Äh förresten, jag gör en liten turné och klämmer både Oxford och Blandings!

  SvaraRadera
 8. Hallå där, vad intressant att ni (vi) alla är sådana anglofiler! Nu måste jag fundera på om det inte finns någon annan intressant fiktiv miljö, på helt andra breddgrader....

  SvaraRadera
 9. Portmeiron har jag besökt två gånger. Du beskriver det på pricken. En fiktiv plats att vandra in i som samtidigt har lite av Disneyland över sig. Men jag gillar Portmeiron. Mycket för närheten till havet men också för de härliga planteringarna. I juli blommar hortensiorna en masse. Skogen bakom är vild och vacker med enorma rhododendronträd som man kan njuta av tidigare under säsongen.

  En plats jag besökte denna sommar som är snudd på fiktiv, fast ändå inte, är Castle Howard. Det är alltså det riktiga namnet men kallas allmänt Brideshead efter den fantastiska TV-serien "Brideshead revisited" eller "En förlorad värld" som den hette på svenska. Jag såg för övrigt i DN imorse att den finns att köpa som DVD-box. Måste nog göra det.

  När det gäller en fiktiv plats som jag skulle vilja besöka så kommer du inte att tro att jag är klok men ... jag har alltid velat besöka Ankeborg. Jag vill gå omkring på de små gatorna och se dom där små bilarna i verkligheten. Se kontoret där Joakim von Anka håller till. Se var Kalle bor med sina tre brorsbarn.

  Och för övrigt så är alla miljöer i de engelska deckarna mina favoriter. Poirot, Miss Marple, Morden i Midsomer. Jag känner mig som jag kliver in i dessa miljöer varje år när jag är på trädgårdsresa och jag bara njuter.

  SvaraRadera
 10. Anita, vad roligt! Nu blir jag ju jättenyfiken på hur du hittade dit. Och Ankeborg, vem har inte velat sitta i bakskuffen på Kalles lilla röda sportbil, precis som knattarna! ;-)

  SvaraRadera
 11. Portmeirion besökte vi vid en arrangerad trädgårdsresa till Wales. Nog finns det intressantare saker i trädgårdsväg. Det hela gav blandade känslor; intressant hur en man fullföljer sina idéer, men som trädgård, nej. Det bästa var skogspromenaden.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Ruben, kul att du också varit där. Jag tycker att planteringarna var eleganta, men att upphöja platsen till "trädgård" tycker jag också är att ta i. En surrealistisk multiby, med lite av varje, om sådana finns....

  SvaraRadera
 13. När vi var i Wales sommaren 2008 så letade vi "turistmål" och där kvalificerar sig Portmeiron ganska högt. Det jag minns mest från det besöket (förutom den färgglada byn med italiensk touch)är sandstränderna som var enorma tack vare ebben. Jag minns också enorma häckar av blå hortensior vid parkeringen och röda hortensior i trädgården. Och den svala skogspromenaden (det var värmebölja när vi var där).

  När jag var på trädgårdsresa 2009 så visade det sig att Portmeiron var ett av utflyktsmålen och då inte enbart som trädgård utan för att byn är intressant att se när man besöker Wales. Man ska ju heller inte glömma det kända "Portmeiron pottery". Det var flera som handlade med sig hem, dock inte jag. Då blommade inte hortensiorna men istället rhododendron och azaleor i skogen. Och jag minns fortfarande vår härliga lunch där en rödhake gjorde oss sällskap utan att tigga. Han satt bara på räcket ca 1 m ifrån mig och tittade. Kanske tiggde han men han gjorde det i så fall väldigt diskret.

  SvaraRadera
 14. Anita o Ruben - var ni på samma trädgårdsresa, månne? Jag lärde känna stället just genom den gamla tv-serien som min (engelske) partner serverade häromvintern. Och sedan hade han bokat en hotellnatt just där som en överraskning för denna resa.

  SvaraRadera
 15. Jag skulle nog vilja besöka ön från den åttonde Muminboken som heter Pappan och havet... på onsdagen ska jag faktiskt åka först till Stockholm och sedan till den Finska skärgården för en hel månad. Jag hoppas på mycket bad, kala klippor, och inga alger. Annars har jag alltid funnit Tolstoys literära miljöer i pre-revolutionens Ryssland oerhört intressanta, samtidigt överdådiga och totalt dekadenta; de skulle vara intressanta att besöka, men endast om det finns ingen risk att fastna där.

  SvaraRadera
 16. Nej tyvärr så var inte Ruben och jag där samtidigt. Det hade annars varit roligt att träffa Ruben.

  När det gäller TV-serien så var det flera på vår resa som pratade om den och som sett den. Dom tyckte därför det var extra roligt att se Portmeiron i verkligheten. Är själv sugen att se "The Prisoner" då den väl är lite kultförklarad och ... utspelar sig just i Portmeiron. Den finns på DVD tror jag. Kanske får köpa både den och "Brideshead revisited". Man måste ju ha något att göra under kommande höst och vinterkvällar.

  En skön avslutning på veckan och en riktigt skön helg önskar jag dig".

  SvaraRadera
 17. Det låter som om jag har en del film som borde ses och en del platser att besöka. Måste läsa in mig på det hela. Det är helt otroligt så mycket spännande som finns att se.
  Jag ansluter mig till er andra i min önskan efter/ längtan till små pittoreska engelska byar med lagom doser mord och trädgårdsutställningar.
  Men jag ska fundera mer på det där med fiktiva resmål.

  SvaraRadera
 18. Åh, så roligt att läsa alla resmålstankar och att ditt inlägg engagerat så många att samtala om detta ämne!

  Varmt tack för födelsedagshälsningen hos mig!

  Hälsningar, Helena, The Swenglish Home

  SvaraRadera
 19. Jag vill till Elsa Beskows trädgård den som Lasse liten hamnar i. Med den sura svartavinbärsgubben, de trevliga fröknarna blå och gula plommon. Ja det är en plats jag vill besöka.

  SvaraRadera