ja, nu menar jag inte inom den obskyra delen av finansvärlden, utan inom den fullt rumsrena delen av kulturen; film förstås men också böcker. Tar man del av de myckna skrivar-råden ute på diverse (främst anglo-saxiska) bloggar blir man itutad vikten av att ”grabba tag i läsaren redan i första stycket”, eller ”sätta huvudkonflikten” redan i första meningen. Karaktärerna ska vara avläsbara; intressanta, konfliktfyllda, älskvärda, starka men svaga, och veta precis vad de vill – redan i ansatsen. Fort, fort måste det gå, för det vet ju alla nuförtiden att alla (andra), från bokförläggare till läsare bara skummar första sidan, eventuellt bara första meningarna, innan domen kommer. Och manuset/boken läggs i kasthögen till förmån för något annat verk som förmår detonera ett komplett drama redan innan första kommat.
Det där lugna, coola, laddningsupptrappande lunket med knäkänningar – när man suger i sig skönt formulerade livssanningar på vägen till att börja känna karaktärer, ana en intressant konflikt och insupa miljöer är förbi. Förbi, swisch. Nutidens rastlösa nesa.
Då måtte det väl ändå hjälpa att läsa en bok med lite ålder. Lite klassisk patina. En från 1919 (året alltså) går väl säker från modern fartblindhet, eller? (översättningen är min oautoriserade):
”Emedan scenen för denna berättelse är den där historiska högen Belpher slott, i grevskapet Hampshire, vore det trevligt att öppna det hela med en maklig beskrivning av stället, åtföljt av några noter om grevarna av Marshmoreton, vilka har ägt slottet sedan fjortonhundratalet. Dessvärre, i dessa dagar av stress och jäkt, arbetar en romanförfattare under ogynnsamma förhållanden. Han måste raskt springa in i mitten av sin historia med lika lite fördröjning som när han hoppar på en spårvagn redan i rörelse. Han måste lämna startblocken med den smidiga snabbheten hos en kanin överraskad mitt i lunchen. Annars slänger folk honom åt sidan och går till ett biopalats.”
Det här är förstås P G Wodehouse (A Damsel in Distress), i färd med att kölhala en trend som vi fortfarande lider av än i dag. Den som tror att Wodehouse låter sig fogas, tror förstås fel. Eller han gör det till viss del, men inte utan elegant ironi. Som när han fortsättningsvis ändå bestämmer sig för att (i pågående fiktion) ”i all hast nämna…” detaljer om familjemedlemmar och de första indikationerna på trassel mellan desamma. När han redan har gjort det, ber han om ”lite tid att nämna dessa få fakta och så är jag färdig. Marshmantons ärofulla förflutna ska jag inte ens beröra.” Vilket han förstås gör, alldeles efteråt, inlindat i och (utskrivet) ursäktat av att hans (fiktiva) nåd själv planerar en bok om sin släkt.
Kanske att du kan bli en av rebellerna. Bevare oss för dessa, redan på förhand uppenbara historierna. Nej låt oss sjunka ner i soffan med pläd, te och en tegelstenstjock slingrande berättelse där inget är uppenbarat förrän på sida 572.
SvaraRaderaWow! Du är tillbaka! Och i sällskap av P.G. Wodehouse dessutom - bättre kan en tisdag inte börja, trots -10 grader och snöskottning.
SvaraRaderaJag tycker det verkar som nutidens böcker skall vara på minst 600 sidor (enligt någon (o)grundad hypotes om våra köpvanor). Detta ger plats för mycken utfyllnad. Jag tror, att det är där problemet ligger.
SvaraRaderaBöckernas första meningar är ofta de sämsta i hela boken. Många gånger väldigt överarbetade. Och visst föredrar jag en spännande start i motsats till t ex långa miljöbeskrivningar.
Ha en riktigt mysig advent!
/Ruben
Åh så härligt det är att läsa dina välformulerade och intelligent genomtänkta tankar om ditten och datten och här om litteraturens trender och framtid. Och jag tror att du har rätt i 'trendanalysen', men förhoppningsvis fortsätter några kloka författare att kämpa emot detta mönster och låter oss få längta oss igenom flera sidor innan allt läggs fram på ett fat. Hm, det där lät lite lagom lulligt, jag tror jag har gått och blivit kvällstrött på gamla da'r! :-)
SvaraRaderaJag tänker på dig ibland och hoppas att allt är bra med dig.
Varma hälsningar och tack snälla för dina rara ord hos mig!
Helena, The Swenglish Home
Nilla .. du är tillbaka. Så roligt. Och alltid lika intressant är det att läsa dina inlägg. Du har så rätt. Jag fick en fundering, det är lite grann med böcker som med en schlager. Det gäller att fånga intresset direkt annars så faller den inte konsumenten på läppen. Men vad händer då. Man tröttnar efter ett tag. Den fångade intresset snabbt men vad hände sedan? De sånger som lever kvar länge är de man inte direkt fastnade för. Är det inte samma sak är med böcker tro ...
SvaraRaderaHa en skön andra advent!
/Anita
Kul att du är tillbaka med dina välformulerade funderingar. Har tänkt på dig.
SvaraRaderaFortsatt trevlig söndagkväll
Birgitta
Hmm, kanske därför jag håller mig till "äldre" litteratur.
SvaraRaderaCamilla
GOD JUL!
SvaraRaderaönskar
Ruben
Hej Nilla! Det var så roligt att du tittade in hos mig. Jag vill önska dig också ett riktigt bra 2011.
SvaraRaderaJust nu är det snöstorm här men då får man försöka mysa lite inomhus.
Ha det gott!
/Anita